Γέφυρα ή Εμφυτεύματα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς!

Γέφυρα ή Εμφυτεύματα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς!

Αναρωτιέστε αν θα βάλετε γέφυρα ή εμφύτευμα; Δείτε ποια είναι η προτιμότερη λύση για εσάς με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η κάθε επιλογή. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιλέξετε ποια λύση σας ταιριάζει καλύτερα.

Οδοντιατρικές γέφυρες και εμφυτεύματα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Γέφυρα ή Εμφύτευμα: Οι διαφορές και τι να επιλέξετε για αποκατάσταση δοντιού.

Για την αντικατάσταση ενός δοντιού που λείπει, ο οδοντίατρος σας θα προτείνει τη χρήση οδοντιατρικής γέφυρας ή εμφυτεύματος. Οι οδοντιατρικές γέφυρες χρησιμοποιούνται για να καλύψουν το κενό που προκύπτει μετά την απώλεια φυσικού δοντιού, στηριζόμενες πάνω σε δύο ή περισσότερα φυσικά δόντια – στηρίγματα, ενώ ένα εμφύτευμα αντικαθιστά τη φυσική ρίζα του δοντιού στο οστό της γνάθου και πάνω σε αυτό τοποθετείται το τεχνητό δόντι. Κάθε μία από αυτές τις λύσεις έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να αξιολογηθούν από τους ασθενείς προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους.

Στοματική φροντίδα και συντήρηση

Τόσο οι οδοντιατρικές γέφυρες όσο και τα εμφυτεύματα απαιτούν φροντίδα για τη συντήρηση τους. Αυτό περιλαμβάνει βούρτσισμα, όπως κάνετε με τα φυσικά σας δόντια, και αποφυγή τόσο του καπνίσματος όσο και της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών. Οι οδοντιατρικές γέφυρες συχνά εμποδίζουν την πρόσβαση του οδοντικού νήματος προκαλώντας δυσκολία στην ολοκλήρωση της στοματικής φροντίδας. Αν και τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, οι ασθενείς που δεν διατηρούν καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και σωστή μετεγχειρητική φροντίδα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις της περιοχής γύρω από το εμφύτευμα κατά τη διάρκεια ή και μετά τη διαδικασία επούλωσης.

Αντοχή

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στηρίζονται στο οστό της γνάθου, μπορούν να αντέξουν την πίεση όπως ένα φυσικό δόντι και αναμένεται να διαρκέσουν μια ζωή. Από την άλλη, οι οδοντιατρικές γέφυρες δοντιών, ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στα δόντια προκαλώντας φθορές, λόγω του ότι στηρίζονται πάνω σε φυσικά δόντια. Επιπλέον, οι γέφυρες και τα φυσικά δόντια-στηρίγματα μπορεί κατά τη διάρκεια του χρόνου να υποστούν αλλοιώσεις και φθορές και να χρειαστούν επιπλέον οδοντιατρική θεραπεία για την αποκατάσταση τους ή και αντικατάσταση.

Εμφάνιση

Αν και δεν είναι εύκολο από το χαμόγελο να διακρίνει κανείς αν έχετε βάλει γέφυρα ή εμφύτευμα, κανείς δεν θα καταλάβει ότι έχετε βάλει εμφυτεύματα. Πολλές φορές, οι γέφυρες που στηρίζονται σε δόντια, έχουν περιορισμούς στην αισθητική τους διαμόρφωση λόγω της θέσης των φυσικών δοντιών-στηριγμάτων και της θέσης των ούλων.

Κόστος

Στο αρχικό στάδιο, η οδοντιατρική γέφυρα μπορεί να φαίνεται ως φθηνότερη λύση για τον ασθενή. Μια γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει πολλά δόντια και συνήθως απαιτεί προεργασία και επιπλέον οδοντιατρική θεραπεία στα φυσικά δόντια-στηρίγματα. Από την άλλη, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να χρειαστούν προεργασία (ανάπλαση) στο οστό και τα ούλα της περιοχής του δοντιού που λείπει αυξάνοντας τον τελικό κόστος.

Μια οδοντιατρική γέφυρα θα διαρκέσει πιθανώς 10 – 15 έτη πριν να απαιτηθεί αντικατάστασή της. Με την κατάλληλη φροντίδα, ένα εμφύτευμα μπορεί να διαρκέσει εφόρου ζωής. Έτσι, ένα εμφύτευμα μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο χρόνο και χρήματα στο αρχικό στάδιο, αλλά μακροπρόθεσμα θα σας απαλλάξει από επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το κόστος και τις τιμές των εμφυτευμάτων.

Διάρκεια διαδικασίας

Η διαδικασία τοποθέτησης της οδοντιατρικής γέφυρας είναι πολύ πιο σύντομη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Από την άλλη, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο συνολικό χρόνο (κατά τον οποίο φοράτε προσωρινά δόντια) για την ολοκλήρωση της οστεο-ενσωμάτωσης του εμφυτεύματος στο οστό των γνάθων και την τοποθέτηση της τελικής προσθετικής εργασίας, συνήθως μετά από 3 έως 6 μήνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή και να μην χρειαστούν επιπλέον επισκέψεις εάν δεν εμφανιστούν επιπλοκές.

Οφέλη για την υγεία

Αν και η διαδικασία της οδοντιατρικής γέφυρας είναι πολύ πιο σύντομη, μακροπρόθεσμα τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν από πλευράς υγιεινής πολύ περισσότερα πρακτικά οφέλη. Ένα σημαντικό όφελος, μεταξύ άλλων, είναι ότι τα εμφυτεύματα εξασφαλίζουν την υγεία των ούλων και τη δομή των οστών της γνάθου γύρω από το εμφύτευμα. Εάν επιλέξετε τη λύση της οδοντιατρικής γέφυρας, μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συρρίκνωσης των οστών των γνάθων, με αποτέλεσμα την αλλαγή της εμφάνισης του προσώπου σας.

Γιατί να επιλέξετε μια οδοντιατρική γέφυρα;

Οι οδοντιατρικές γέφυρες στηρίζονται στα φυσικά δόντια για να γεφυρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε από την απώλεια δοντιού στο στόμα σας. Ως ημι-μόνιμη επιλογή, οι γέφυρες είναι μια γρήγορη λύση για να καλύψετε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας.

Οι οδοντιατρικές γέφυρες διατίθενται σε διάφορους τύπους υλικών, συμπεριλαμβανομένου και του μεταλλικού στηρίγματος. Αν και τα μεταλλικά στηρίγματα είναι η φθηνότερη επιλογή, είναι εμφανή με επιπτώσεις στην αισθητική εμφάνιση του χαμόγελου. Για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, οι οδοντιατρικές γέφυρες κατασκευάζονται από πιο ακριβά υλικά (πορσελάνη ή κεραμικά), που έχουν την εμφάνιση των φυσικών δοντιών.

Το κύριο μειονέκτημα των οδοντικών γεφυρών είναι ότι, εξαιτίας του τροχισμού των δοντιών – στηριγμάτων, δύο ή περισσότερα υγιή δόντια θα υποστούν βλάβη κατά τη διαδικασία. Εάν αποφασίσετε ότι δεν σας αρέσει η οδοντιατρική γέφυρα, αυτή η ζημιά δεν μπορεί να αντιστραφεί και τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα θα χρειαστούν στεφάνες. Επιπλέον, εάν το δόντι στο οποίο στηρίζεται η γέφυρα υποστεί βλάβη και πρέπει να αντικατασταθεί θα πρέπει να τοποθετήσετε νέα γέφυρα.

Παρόλα αυτά, οι γέφυρες είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν, καθιστώντας ευκολότερη την μάσηση, την ομιλία και την αποκατάσταση του χαμόγελου σας.

Γιατί να επιλέξετε ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Σε αντίθεση με τις οδοντικές γέφυρες, τα εμφυτεύματα είναι μια μόνιμη λύση που δεν βλάπτει άλλα υγιή δόντια στο στόμα σας.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι το πιο σύγχρονο πρότυπο φροντίδας για την αντικατάσταση των δοντιών. Είναι ενσωματωμένα στο οστό των γνάθων και αποτελούν σταθερές βάσεις για μονές στεφάνες (θήκες), γέφυρες επί εμφυτευμάτων ή επένθετες οδοντοστοιχίες.

Κατασκευασμένα από ειδικό υλικό τιτανίου με μια στεφάνη δοντιού στην κορυφή, τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται με το οστό της γνάθου σας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τη λειτουργία των φυσικών δοντιών και μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Με μια ειδικά κατασκευασμένη στεφάνη, τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα για να ταιριάζουν ακριβώς στο στόμα σας και δεν διαφέρουν στην εμφάνιση από τα φυσικά δόντια.

Εξασφαλίζουν την υγεία των γνάθων, αποτρέποντας την συρρίκνωση του οστού στις περιοχές που λείπουν τα φυσικά δόντια. Επειδή τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται στο οστό της γνάθου σας, κατά την μάσηση μεταφέρουν δυνάμεις στα οστά, κάτι που απαιτείται για να κρατήσετε τα οστά σας ακέραια. Χωρίς αυτήν την ενέργεια, το οστό των γνάθων ατροφεί και θα αρχίσει να εξαφανίζεται, αλλάζοντας το σχήμα του στόματος σας, τον τρόπο που τρώτε και μιλάτε, προκαλώντας εμφάνιση πρόωρου γήρατος.

Μέσα στην ίδια μέρα, τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου σας και συνήθως τοποθετείται μια προσωρινή στεφάνη για να καλύπτονται τα κενά. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, χρειάζονται τρεις με έξη μήνες για να επουλωθούν και να επιτρέψουν στο κόκκαλο να αναπτυχθεί γύρω από το εμφύτευμα. Η προσωρινή στεφάνη που θα έχετε αυτό το διάστημα επούλωσης είναι κατασκευασμένη σε ακριβές μέγεθος, σχήμα και χρώμα με τα υπόλοιπα φυσικά δόντια.

Αν και η διαδικασία διαρκεί σε χρόνο περισσότερο από τις οδοντικές γέφυρες, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν την εμφάνιση φυσικών δοντιών, αποτρέπουν την απώλεια του οστού των γνάθων, σας επιτρέπουν να τρώτε και να μιλάτε όπως αν είχατε τα φυσικά σας δόντια και είναι η τέλεια επιλογή για να επιτύχετε ένα χαμόγελο που θέλετε να μοιραστείτε με τους γύρω σας. Δείτε στον Οδηγό μας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Γέφυρα ή εμφύτευμα; Ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Συγκρίνοντας τις δυο λύσεις τα κύρια οφέλη από τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η προβλεπόμενη διάρκειά του εφόρου ζωής, η εξασφάλιση της υγείας της γνάθου και η σωστή κατανομή των μασητικών δυνάμεων μεταξύ φυσικών δοντιών και δοντιών στηριζόμενα σε εμφυτεύματα. Οι γέφυρες δοντιών έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν μικρότερο αρχικό κόστος και απαιτούν μικρότερη διάρκεια θεραπείας. Τόσο οι οδοντικές γέφυρες όσο και τα εμφυτεύματα απαιτούν φροντίδα και αποκαθιστούν ένα φυσικό χαμόγελο. Δείτε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τη σύγκριση ανάμεσα στις γέφυρες και τα εμφυτεύματα με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή σας.

Παράγοντες Γέφυρες Οδοντικά εμφυτεύματα
Αντοχή Θα αντικατασταθούν μετά από 10-15 χρόνια. Μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή
Εμφάνιση Συνήθως έχουν ιδιαίτερη αισθητική, αλλά προσδίδουν ένα φυσικό χαμόγελο. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι έχετε τεχνητό δόντι, όταν γίνεται ακριβής τοποθέτηση.
Κόστος Πιο οικονομική λύση Μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβή λύση όταν απαιτείται οστική ανάπλαση.
Διάρκεια θεραπείας Μερικές εβδομάδες. Τρεις έως έξη μήνες για την ολοκλήρωση.
Στοματική φροντίδα και συντήρηση Απαιτείται υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής. Ο καθαρισμός είναι πιο δύσκολος. Απαιτείται υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής, όπως κάνετε με τα φυσικά σας δόντια.
Οφέλη για την υγεία Δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία της γνάθου. Αντιθέτως, προκαλούν φθορά στα υποστηρικτικά δόντια και δεν αποτρέπουν την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στα παρακείμενα δόντια και συμβάλλουν στην καλή υγιεινή των ούλων και του οστού της γνάθου.

Η καλύτερη λύση για εσάς εξαρτάται από τις περιστάσεις και προτιμήσεις σας. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για την καταλληλότητα των οδοντιατρικών γεφυρών και των εμφυτευμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν λείπουν πολλά δόντια και χρειάζονται αντικατάσταση, τόσο οι οδοντιατρικές γέφυρες όσο και τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό όφελος και εκείνο της υγείας. Στην Advanced Implant Clinics προσφέρουμε και τις δύο αυτές θεραπείες σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και με ευκολίες πληρωμής με πιστωτική και άτοκες δόσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Contact Form--EL
Επικοινωνήστε μαζί μας