Τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών

Τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών

Πολλοί ασθενείς ρωτούν ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα και γιατί. Όλα τα εμφυτεύματα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες ποιότητας μεταξύ των οδοντικών εμφυτευμάτων. Δείτε τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα τους και τι πρέπει να προσέξετε.

Γιατί ένα εμφύτευμα είναι καλύτερο από άλλα;​

Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια, αποκαθιστώντας ένα φυσικό, υγιές χαμόγελο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα κενά μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση στα υπόλοιπα δόντια σας. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην σύγκλειση εξαιτίας των μετακινήσεων των δοντιών. Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των εμφυτευμάτων είναι οι παρακάτω:

Ο κατασκευαστής. Επιλέγουμε προϊόντα από εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις διαδικασίες παραγωγής τόσο σε σχέση με τη καθαρότητα της επιφάνειας των εμφυτευμάτων όσο και της ακρίβειας στην σύνδεση μεταξύ των προσθετικών εξαρτημάτων. Αυτό διασφαλίζει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα που παράγουν πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα πιστοποίησης. Στην Κλινική μας συστήνουμε κυρίως τα Νο1 εμφυτεύματα σε ποιότητα παγκοσμίως Nobel Biocare που είναι η ιδρύτρια εταιρεία του κλάδου κατασκευής εμφυτευμάτων, τα εμφυτεύματά της συνοδεύονται από εφόρου ζωής εγγύηση και λόγω της μεγάλης ζήτησης οι τιμές τους είναι προσιτές σε σχέση με την ποιότητα κατασκευής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε και άλλες εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για τις πιο αξιόπιστες μάρκες εμφυτευμάτων δοντιών.

Η κατασκευή. Η Advanced Implant Clinics επιλέγει εξαρτήματα που αποδεδειγμένα είναι ανθεκτικά και έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τις ίδιες λειτουργίες με το αρχικό φυσικό δόντι σας.

Το υλικό. Τα οδοντικά εμφυτεύματα πρέπει να αποτελούνται από υλικά που είναι βιοσυμβατά με το σώμα και είναι αρκετά ισχυρά για να διαρκέσουν χρόνια.

Ας εξερευνήσουμε τι αποτελεί τα καλύτερα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στον σημερινό κόσμο των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ποια είναι τα καλύτερα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων;​

Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην οδοντιατρική.

Για πολλά χρόνια, σχεδόν όλα τα εμφυτεύματα δοντιών προέρχονταν αποκλειστικά από ένα και μόνο υλικό που ονομάζεται τιτάνιο. Αλλά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται σήμερα από διαφορετικά υλικά. Τα περισσότερα από αυτά να είναι σε στάδιο δοκιμής. Αυτά τα υλικά περνούν από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις φυσικές και χημικές ιδιότητες που επηρεάζουν τις κλινικές εφαρμογές τους. Τέτοιες ιδιότητες περιλαμβάνουν τη μικροδομή (microstructure) και την επιφανειακή σύνθεση ενός εμφυτεύματος. Είναι απαραίτητο, τα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων να είναι βιοσυμβατά και ανθεκτικά τόσο στη διάβρωση όσο και στη θραύση.

Τα πιο διαδεδομένα υλικά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι το τιτάνιο και το ζιρκόνιο. Στην Advanced Implant Clinics επιλέγουμε και συστήνουμε στους ασθενείς μας οδοντικά εμφυτεύματα υψηλής ποιότητας από τιτάνιο. Μάθετε γιατί.

Τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου.​

Ίσως να έχετε ακουστά το τιτάνιο από τη χρήση του στη βιομηχανία, σε ανταλλακτικά αεροπλάνων ή ακόμη και σε δημοφιλή αθλητικά είδη. Το τιτάνιο:

  • Είναι μέταλλο με χαμηλή πυκνότητα και υψηλή αντοχή.
  • Είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση και δεν μαγνητίζεται.
  • Δεν μεταφέρει τη θερμότητα ή την ηλεκτρική ενέργεια.

Το τιτάνιο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές υλικό κατασκευής οδοντικών εμφυτευμάτων. Το εξαιρετικό του χαρακτηριστικό της συμβατότητας με το οστό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1950. Οι κλινικές και εργαστηριακές έρευνες της περιόδου μετά την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του, δείχνουν ότι τα εμφυτεύματα από μέταλλο τιτανίου επιτρέπουν στο οστό να αναπτυχθεί σωστά γύρω από τα εμφυτεύματα τιτανίου. Δηλαδή, όταν έρχεται άμεσα σε επαφή με το οστό και δεν διαταράσσεται η επούλωση, το οστό αναπτύσσεται γύρω τους. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μια μόνιμη σύνδεση μεταξύ του οστού και τεχνητής ρίζας δοντιού (του εμφυτεύματος).

Από την εποχή αυτής της ανακάλυψης, τα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου παραμένουν τα πιο περιζήτητα. Παρέχει μακροχρόνια αποτελέσματα και το κόστος τους είναι πολύ λογικό. Είναι ένα από τα καλύτερα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων σε συνεχή χρήση εδώ και 70 χρόνια.

Το τιτάνιο είναι επίσης το πιο βιοσυμβατό μέταλλο για οδοντικά εμφυτεύματα. Το στρώμα οξειδίου του τιτανίου στο εξωτερικό των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους οστεοβλάστες (κύτταρα που σχηματίζουν οστό), με αποτέλεσμα να μην απορρίπτεται από το ανθρώπινο σώμα.

Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση με το οστό της γνάθου είναι σημαντική. Χωρίς οδοντικό εμφύτευμα, το οστό στην περιοχή ενός δοντιού που λείπει θα αρχίσει να απορροφάται και να ατροφεί. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει την έλλειψη του δοντιού ακόμη πιο αισθητή και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη δομή του προσώπου.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τιτανίου ενώνονται με την σιαγόνα, υποκαθιστώντας τις ρίζες των φυσικών δοντιών και συμβάλλουν στην διατήρηση του οστού, διατηρώντας το χαμόγελό σας για τα επόμενα χρόνια.

Εμφυτεύματα δοντιών ζιρκονίου​

Σε αντίθεση με το τιτάνιο, το ζιρκόνιο είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη και η χρήση του στα εμφυτεύματα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα υλικά εμφυτεύματος τιτανίου επικρατούσαν στην αγορά.

Πολλά χρόνια αργότερα, από το 2003 και μετά άρχισε να γίνεται γνωστό και να χρησιμοποιείται ως υλικό κατασκευής εμφυτευμάτων δοντιών. Αν και είναι σχετικά νέα, τα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων ζιρκονίου αυξάνονται σε δημοτικότητα.

Τιτάνιο ή Ζιρκόνιο: Τι να αποφασίσω;​

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα δύο κύρια υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων είναι τιτάνιο και ζιρκόνιο. Κάθε ένα από αυτά τα δύο υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων έχει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Για παράδειγμα, το τιτάνιο έχει δοκιμαστεί και παρέχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας τόσο σε ιατρικές όσο και σε οδοντιατρικές διαδικασίες. Η ευελιξία του το ξεχωρίζει από το ζιρκόνιο. Ως μέταλλο, το τιτάνιο ήταν η πρώτη επιλογή σε όλες τις μορφές εμφυτευμάτων που τοποθετούνται στα οστά. Εκατομμύρια ασθενείς έχουν αποκομίσει τα οφέλη του τιτανίου ως υλικό εμφύτευσης.

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους το τιτάνιο παραμένει καλύτερο από το ζιρκόνιο ως τo πιο αποτελεσματικό υλικό οδοντικών εμφυτευμάτων στην σύγχρονη εμφυτευματολογία.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τιτανίου παράγονται συνήθως ως ένα σύστημα δύο τεμαχίων. Αυτά είναι, ένα ξεχωριστό προσθετικό κολόβωμα (abutment) που τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα και συνδέεται με το τεχνητό προσθετικό δόντι (θήκη). Το άλλο τμήμα είναι το καθαυτό οδοντικό εμφύτευμα που παίζει το ρόλο της τεχνητής ρίζας και εμφυτεύεται χειρουργικά στο οστό.

Τα εμφυτεύματα από ζιρκόνιο δεν έχουν αυτήν την λογική και κατασκευάζονται ως ένα ενιαίο κομμάτι, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις προσθετικές επιλογές.

Και πάλι, το τιτάνιο είναι το καλύτερο υλικό οδοντικών εμφυτευμάτων επειδή είναι αποδεδειγμένα βιοσυμβατό. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποδεκτό από το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον μπορεί να ενσωματωθεί με το ανθρώπινο οστό.

Το σύστημα δύο τεμαχίων του τιτανίου επιτρέπει την διεύρυνση των επιλογών που έχουμε για την προσθετική αποκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εκτεταμένης οστικής απώλειας μπορείτε να έχετε ένα ευχάριστο χαμόγελο.

Ωστόσο, τα οδοντικά εμφυτεύματα ζιρκονίου συνδυάζουν τόσο την τεχνητή ρίζα – εμφύτευμα όσο και το προσθετικό κολόβωμα (abutment) για τη δημιουργία μιας ενιαίας μονάδας. Αυτό ελαττώνει τον κίνδυνο διείσδυσης μικροβίων στην σύνδεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, που ίσως επηρεάσουν την μακροχρόνια υγεία των ούλων. Παρά αυτό το πλεονέκτημα, το υλικό του ζιρκονίου και τα διάφορα σχέδια της εξωτερικής μορφολογίας για την κατασκευή εμφυτευμάτων δοντιών δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη πλήρως από την επιστημονική κοινότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Έτσι, σε αντίθεση με τα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου, τα εμφυτεύματα ζιρκονίου δεν έχουν ακόμα ικανό αριθμό κλινικών ερευνών.

Έχει σημασία ποια εταιρεία (μάρκα) εμφυτευμάτων (Biocare, Straumann ή άλλη) χρησιμοποιεί ο οδοντίατρός μου;​

Η απάντηση είναι σαφώς ναι, παίζει ρόλο και η εταιρεία παραγωγής των εμφυτευμάτων τιτανίου. Τα εμφυτεύματα τιτανίου που παράγονται από αξιόπιστες εταιρείες, όπως οι πρωτοπόρες Nobel Biocare ή Straumann, έχουν απόλυτη ακρίβεια στην σύνδεση μεταξύ των διαφόρων μερών των εμφυτευμάτων, καθιστώντας την χρήση εμφυτευμάτων ζιρκονίου δίχως ουσιαστικά πλεονεκτήματα.

Εάν ο χειρουργός εμφυτευμάτων διαθέτει την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για την εκτέλεση της διαδικασίας εμφύτευσης, εάν το προσθετικό σχέδιο εκπονείται και εκτελείται από ειδικό προσθετολόγο-οδοντίατρο με χρήση σύγχρονων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων τότε η διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας και στο κόστος μπορεί να αποδοθεί και στο σύστημα-εταιρεία εμφυτευμάτων που επιλέγεται από τον οδοντίατρο.

Αξιόπιστες εταιρείες όπως οι Nobel Biocare ή Straumann παράγουν εμφυτεύματα με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας που απαιτούν τα εμφυτεύσιμα στον οργανισμό υλικά. Η βιβλιογραφία και οι μακροχρόνιες μελέτες αφορούν κυρίως την Nobel Biocare και δευτερευόντως την Straumann που αποτελούν άνω του 50% των οδοντικών εμφυτευμάτων που τοποθετούνται παγκοσμίως. Υπάρχουν βέβαια και πληθώρα άλλες εταιρείες παραγωγής που λειτουργούν ως white label προϊόντα (μαζική παραγωγή σε χώρες με ελαστική νομοθεσία στα εμφυτεύσιμα υλικά, εισαγωγή και συσκευασία σε χώρα με καλό όνομα στην ποιότητα – πχ Ελβετία και πώληση σε τρίτες χώρες ως «ελβετικά»). Η καθαρή από ξένες προσμείξεις επιφάνεια των εμφυτευμάτων και η απόλυτη εφαρμογή (σε επίπεδο εκατομμυριοστών του μέτρου) των διαφόρων εξαρτημάτων είναι καθοριστική για την μακροχρόνια επιτυχία της οδοντικής εμφύτευσης.

Σας προσφέρουμε τα καλύτερα εμφυτεύματα με προσιτές τιμές.​

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για τα υλικά οδοντικών εμφυτευμάτων ή την μάρκα που θα χρησιμοποιήσετε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Στο πρώτο ραντεβού σας στην Advanced Implant Clinics, μπορούμε να σας ενημερώσουμε και να σας καθοδηγήσουμε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής όσον αφορά τα υλικά, την εταιρεία και το κόστος της. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος δείτε ποιοι παραγοντες καθορίζουν το κόστος και τις τιμές των εμφυτευμάτων.

Το να θέλετε τα καλύτερα εμφυτεύματα είναι φυσικό. Αν σας απασχολεί το κόστος, στην Κλινική μας εδώ και χρόνια προσφέρουμε άριστης ποιότητας υλικά και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. Η συνέπειά μας στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας  με λογικό κόστος οδήγησε στη μεγάλη αναγνωρισιμότητα της Κλινικής μας στην αγορά.

Στην πρώτη σας επίσκεψη ρωτήστε μας για τις επιλογές χρηματοδότησης που σας προσφέρουμε για να κάνετε προσιτές πληρωμές, με πιστωτική και άτοκες δόσεις ή άλλες λύσεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στην Κλινική μας στη Γλυφάδα στην Αθήνα και να συζητήσουμε τις επιλογές που ταιριάζουν στα οικονομικά σας και τις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας