Τύποι – Είδη εμφυτευμάτων δοντιών

Τύποι και είδη εμφυτευμάτων δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν μεγάλη ποικιλία στη μορφολογία της επιφάνειας, στο σχήμα τους και στον τρόπο που συνδέονται με τις προσθετικές εργασίες.

Οι 5 παράγοντες που διαφοροποιούν τα είδη των εμφυτευμάτων δοντιών​

Ο οδοντίατρος σας θα σας συστήσει ποιον τύπο εμφυτευμάτων θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την περίπτωση σας.

1. Υλικό εμφυτεύματος

Το υλικό εκλογής για την κατασκευή των σύγχρονων εμφυτευμάτων είναι το τιτάνιο στην καθαρή του μορφή ή ως κράμα. Έχει εξαιρετική συμβατότητα με το οστό των γνάθων και τις κατάλληλες μηχανικές ιδιότητες.

Στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων τιτανίου δημιουργείται ένα στρώμα οξειδίων το οποίο καθιστά τα οδοντικά εμφυτεύματα απρόσβλητα από τα σωματικά υγρά. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει ως εμφύτευμα χωρίς να επηρεάζει ή να επηρεάζεται από τους ιστούς που το περιβάλλουν και ταυτόχρονα λόγω αντοχής μπορεί να επωμισθεί τα φορτία μιας προσθετικής εργασίας. Διαβάστε το άρθρο μας για τις πιο αξιόπιστες μάρκες, και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών.

2. Επιφάνεια εμφυτεύματος​

Αρχικά, η επιφάνεια των εμφυτευμάτων δοντιών ήταν μηχανικά επεξεργασμένη (machined surface). Αργότερα, προστέθηκε και ειδική επεξεργασία της επιφάνειάς του έτσι ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια επαφής με το οστό. Αυτή η επεξεργασία δημιουργεί επιφανειακή αδρότητα η οποία αυξάνει κατά πολύ την επιφάνεια που εμφυτεύματος που έρχεται σε επαφή με το οστό της γνάθου. Μεταξύ των εταιρειών στον τομέα αυτό υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο επεξεργασίας και στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της επιφανειακής αδρότητας, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τις διαφορές στα ποσοστά επιτυχίας που παρουσιάζονται διεθνώς για κάθε σύστημα. Η επεξεργασία της επιφάνειας των εμφυτευμάτων απαιτεί εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και «χειρουργικές» συνθήκες παραγωγής για να έχουμε την καθαρότερη δυνατή επιφάνεια που μόνο οι μεγαλύτερες και παλαιότερες εταιρείες εμφυτευμάτων μπορούν να εξασφαλίσουν.

3. Μορφολογία εμφυτεύματος

Δύο βασικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις επικρατούν σήμερα, τα κυλινδρόμορφα και τα ριζόμορφα εμφυτεύματα. Όλες οι σύγχρονες εκδοχές έχουν επιφάνεια με σπείρες, δεν χρησιμοποιούνται πλέον εμφυτεύματα με λεία επιφάνεια. Ο σχεδιασμός του σπειρώματος των εμφυτευμάτων επηρεάζει την οστεοενσωμάτωση. Οι έμπειροι χειρουργοί εμφυτευμάτων χρησιμοποιούν διαφορετικά εμφυτεύματα για την κάθε περιοχή του στόματος. Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων βελτιωμένων σχεδίων μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων.

4. Μέγεθος εμφυτεύματος​

Ανάλογα με την ανατομία της περιοχής προσφέρονται επιλογές σε μήκος και διάμετρο που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν όλους τους τύπους και συνδυασμούς επιφάνειας εμφυτεύματος, μορφολογίας και μεγέθους.

5. Σύνδεση Εμφυτεύματος με Προσθετική Εργασία

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η σύνδεση μεταξύ οδοντικού εμφυτεύματος και προσθετικών εξαρτημάτων να έχει την απαιτούμενη αντοχή και απόλυτη ακρίβεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σπασμένα τμήματα εμφυτευμάτων και εξαρτημάτων με από μικρό χρονικό διάστημα που αυτά λειτουργούν στις απαιτητικές συνθήκες του στόματος. Η απόλυτα παθητική – χωρίς τάσεις – εφαρμογή των προσθετικών εξαρτημάτων επηρεάζει άμεσα την μακροχρόνια επιτυχία. Η σύνδεση μεταξύ των διαφόρων εξαρτημάτων των οδοντικών εμφυτευμάτων απαιτεί ακρίβεια εκατομμυριοστού του μέτρου. Η παραγωγή τέτοιων εξαρτημάτων αποτελεί βιομηχανική παραγωγή υψηλών απαιτήσεων που μόνο χώρες με υψηλά στάνταρ ποιοτικού ελέγχων μπορούν να εξασφαλίσουν. Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμφυτεύματα δοντιών.

Εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών οδοντιάτρων και προσθετολόγων εμφυτευμάτων θα σας κατευθύνει για την σωστή επιλογή για την δική σας περίπτωση.

Δείτε παρακάτω γιατί η Κλινική μας εξασφαλίζει την καλύτερη λύση εμφυτευμάτων για εσάς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Contact Form--EL
Επικοινωνήστε μαζί μας