Επιπλοκές εμφυτευμάτων δοντιών

Επιπλοκές, κίνδυνοι και αποτυχία εμφυτευμάτων δοντιών.

Η αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια προβλήματα, κίνδυνοι και επιπλοκές. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας που υπερβαίνει το 95% και διαρκούν εφόρου ζωής, αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν αποτυχία στα εμφυτεύματα τους. Εκτιμάται ότι λιγότερο από 5% των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτυγχάνουν, είτε λίγο μετά από μια διαδικασία ή μήνες ή και πολλά χρόνια αργότερα.

Προβλήματα οδοντικών εμφυτευμάτων: Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Εάν σκοπεύετε να βάλετε εμφυτεύματα ή εάν έχετε επί του παρόντος εμφύτευμα, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον κίνδυνο αποτυχίας του εμφυτεύματος και άλλες πιθανές επιπλοκές.

Ενώ ορισμένα από τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν ή να προληφθούν από τον ασθενή, μερικά αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού θεραπείας από τον οδοντίατρο.

Παρόλο που ο κίνδυνος επιπλοκών των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλός, τα εμφυτεύματα δεν πονάνε όπως συμβαίνει με προβλήματα στα φυσικά μας δόντια και κατά συνέπεια ο οργανισμός μας δεν μας προειδοποιεί για τυχόν πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας τι μπορεί να συμβεί εάν επιλέξετε αυτόν τον τύπο οδοντικής επέμβασης και κάτι δεν εξελιχθεί ομαλά.

Συνηθισμένα προβλήματα οδοντικών εμφυτευμάτων

Ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές στα οδοντικά εμφυτεύματα, η πλειοψηφία αυτών μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν τα αντιληφθούμε εγκαίρως και δεν έχουν γίνει σημαντικά σφάλματα στον σχεδιασμό και την χειρουργική τους τοποθέτηση. Τα πιο πολλά από αυτά συμβαίνουν κατά τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, προτού το τεχνητό δόντι τοποθετηθεί πάνω στο εμφύτευμα.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

1. Ασθένειες των ούλων​

Τα υγιή ούλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση  και αξιολογείται πριν την χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων. Δεν μπορείτε να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να θεραπεύσετε την όποια νόσο, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Οι ασθένειες των ούλων μπορούν να βλάψουν τα ούλα και το οστό της γνάθου. Μια μη ελεγχόμενη λοίμωξη θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από το εμφύτευμα και να το οδηγήσει σε αποτυχία.

2. Το κάπνισμα​

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος επειδή περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία επούλωσης. Πολλές ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας οδοντικού εμφυτεύματος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Το να είστε καπνιστής δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να τοποθετήσετε οδοντικό εμφύτευμα. Ωστόσο, μπορεί να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα εάν σταματήσετε το κάπνισμα μία εβδομάδα πριν από την χειρουργική τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος και εάν δεν καπνίζετε για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

3. Ανεπαρκές οστό της γνάθου ​

Μια επιτυχής διαδικασία εξαρτάται επίσης από την ύπαρξη επαρκούς οστού για τη στήριξη του εμφυτεύματος. Χωρίς επαρκείς ελάχιστες διαστάσεις και υγιή οστά, ο χειρουργός δεν μπορεί να τοποθετήσει χειρουργικά το εμφύτευμα στη γνάθο σας.

4. Ιατρικές παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία εμφυτευμάτων​

Η αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος είναι πιθανή εάν ο ασθενής διαγνωστεί με αυτοάνοση ασθένεια, προχωρημένη οστεοπόρωση ή καταστάσεις όπως οι ασθένειες των ούλων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης, που επιβραδύνουν την επούλωση του σώματος. Η αργή επούλωση μπορεί να αποτρέψει την οστεοενσωμάτωση, και το εμφύτευμα δεν ενοποιείται με το οστό της γνάθου. Εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή έχετε αντιμετωπίσει σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επούλωση. Αυτό ισχύει επίσης για άτομα που καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ και λαμβάνουν φάρμακα για άλλες ασθένειες.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (συχνότατα θεραπείες οστεοπόρωσης) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για τυχόν συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε.

Πρέπει να ενημερώσετε σωστά τον οδοντίατρό σας για τυχόν προϋπάρχουσα κατάσταση κατά τη διάρκεια εξέτασης του ιατρικού ιστορικού.

Επιπλοκές από διφωσφονικά φάρμακα

Τα διφωσφονικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που λαμβάνονται για απώλεια οστού ή οστεοπόρωση. Τα πιο συνηθισμένα διφωσφονικά φάρμακα είναι τα Fosamax, Actonel, Boniva, Bonefos, Bondronat και Reclast.

Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τα οστικά συμβάματα σε ασθενείς με οστεοπόρωση, σε ασθενείς που λαμβάνουν αντικαρκινική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε ασθενείς με οστική νόσο.

Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις επιπλοκές του οδοντικού εμφυτεύματος από τα διφωσφονικά δείχνουν ότι το Fosamax προκαλεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της οστεονέκρωσης της γνάθου, που είναι μια πολύ σοβαρή οστική ασθένεια.

Η οστεονέκρωση των γνάθων είναι σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της θεραπείας με διφωσφονικά ή και δενοσουμάμπη. Είναι σημαντικό οι οδοντίατροι να γνωρίζουν πως θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν τους ασθενείς που έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την επιπλοκή.

Ο κίνδυνος είναι μικρός και δεν είναι πάντα αποτρεπτικός για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας εάν παίρνετε ένα διφωσφονικό για να αποφύγετε την οστεοπόρωση ή ως φάρμακο για τον καρκίνο και αυτός θα κρίνει εάν και με ποιον τρόπο μπορείτε να προχωρήσετε σε εμφυτεύματα.

Προβλήματα λόγω απώλειας οστού

Η αποτυχία τόσο σε πρώιμο όσο σε και μεταγενέστερο στάδιο μπορεί επίσης να συμβεί όταν δεν υπάρχουν οι ελάχιστες διαστάσεις οστού που απαιτούνται για να υποστηριχθεί ένα οδοντικό εμφύτευμα. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τον οστό δεν επαρκεί για να έχουμε άμεση και επιτυχή εμφύτευση είναι όταν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την απώλεια του φυσικού δοντιού έως την στιγμή της αποκατάστασης με οδοντικό εμφύτευμα. Όταν δεν υπάρχουν οι ρίζες των φυσικών δοντιών το οστό της γνάθου ατροφεί. Οι νόσοι των ούλων, όπως η περιοδοντίτιδα, οδηγούν επίσης σε απώλεια οστού. Για να γίνει αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές ανάπλασης οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερα έμπειρη και άκρως εξειδικευμένη οδοντιατρική ομάδα. Συχνά, λόγω των τεχνικών δυσκολιών των τεχνικών ανάπλασης ή λανθασμένης χειρουργικής προσέγγισης, δεν γίνονται οι προαπαιτούμενες ενέργειες και το οδοντικό εμφύτευμα καταλήγει σε μη σωστή, προσθετικά, θέση ή δεν περιβάλλεται από τουλάχιστον 1.5-2mm υγιούς οστού. Η αποτυχία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προδιαγεγραμμένη, αργά ή γρήγορα εμφανίζονται προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χειρουργός εμφυτευμάτων μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές οστικής ανάπλασης. Χωρίς επαρκές οστό, το εμφύτευμα δεν μπορεί να ενσωματωθεί με το οστό της γνάθου. Μάθετε περισσότερα για το οστικό μόσχευμα στον Οδηγό μας για τα Εμφυτεύματα Δοντιών.

5. Κακή φροντίδα των δοντιών

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής μετά από οδοντικό εμφύτευμα έχει επίσης αντίκτυπο στο ποσοστό επιτυχίας. Θα πρέπει να προβαίνετε σε σωστό καθαρισμό όπως κάνετε με τα φυσικά δόντια σας και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας.

6. Μη τήρηση των οδηγιών του ιατρού σας​

Οι δραστηριότητες και οι συνήθειές σας έχουν αντίκτυπο στην επιτυχία του εμφυτεύματος. Το γεγονός ότι δεν ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας δύναται να οδηγήσει σε αποτυχία εμφυτεύματος ή επιπλοκές. Μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών μπορεί να σας ζητηθεί να τρώτε μαλακά τρόφιμα μέχρι να επουλωθεί η περιοχή του εμφυτεύματος, να ασκήσετε καλή στοματική υγιεινή και να αποφύγετε σκληρά τρόφιμα, όπως καραμέλες.

Οι οδηγίες θα είναι απλές, όπως η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και ο καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας. Θα χρειαστεί επίσης να ακολουθήσετε τους διατροφικούς περιορισμούς και να πάρετε το φάρμακό σας σύμφωνα με τις οδηγίες συνταγογράφησης.

7. Η επιλογή του κατάλληλου οδοντίατρου​

Δεν είναι όλοι οι χειρούργοι ίσοι και υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας οδοντικού εμφυτεύματος εάν έχετε έναν άπειρο χειρουργό. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε στοματικό χειρουργό, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε το δικό σας.

Ένας έμπειρος χειρουργός εμφυτευμάτων σχεδιάζει την θεραπεία σας σε συνεργασία με ειδικό προσθετολόγο οδοντίατρο που αναλαμβάνει την προσθετική αποκατάσταση. Η λεπτομερής ανάλυση κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης και οι πολύπλοκες ειδικές τεχνικές που πρέπει να επιστρατευτούν απαιτούν σήμερα ομάδα ειδικών για την μακροχρόνια επιτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος. Οι καλές προθέσεις, που σίγουρα έχουν οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας όταν χειρίζονται ένα περαστικό, δεν αρκούν.

Είναι σημαντικό να βρείτε έναν αξιόπιστο εμφυτευματολόγο που έχει περάσει από την κατάλληλη πιστοποίηση. Αυτοί οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι γνωρίζουν πολύ καλά πως θα εφαρμόσουν τις σωστές διαδικασίες και οδηγίες, ανάλογα με την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο λοίμωξης και άλλων επιπλοκών που οδηγούν στην αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Επίσης, η συνεργασία με έναν έμπειρο χειρουργό μπορεί να αποτρέψει ιατρογενή προβλήματα, καθώς οι περιοχές των γνάθων που τοποθετούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα γειτνιάζουν με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως νεύρα και αγγεία.

Με άλλα λόγια, για να μην έχετε προβλήματα επιλέξτε έναν εμφυτευματολόγο χειρουργό με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που εργάζεται παράλληλα με εξειδικευμένο Προσθετολόγο Οδοντίατρο για υψηλού επιπέδου λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση.

Προγραμματισμός πριν από τη διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος

Ο σωστός προγραμματισμός από έναν χειρουργό εμφυτευμάτων απαιτεί από τον γιατρό να ολοκληρώσει μια ενδελεχή εξέταση του στόματος σας για να αξιολογήσει την υγεία των ούλων και των οστών της γνάθου.

Οι οδοντικές ακτινογραφίες δίνουν στον χειρουργό σας την εικόνα της συνολικής στοματικής σας υγείας, παρέχοντας έτσι ενδείξεις για το εάν ένα οδοντικό εμφύτευμα θα πετύχει. Για τον ακριβή σχεδιασμό της θεραπείας απαιτείται και ειδική αξονική τομογραφία (Cone Beam Dental CT Scan) της περιοχής, η οποία όταν γίνεται με τον ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό έχει ελάχιστη ακτινοβολία και υψηλή ευκρίνεια.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επίσης την λεπτομερή ανάλυση του ιατρικού ιστορικού σας. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν ιατρικές παθήσεις που έχετε, καθώς και τυχόν φάρμακα που παίρνετε.

Όταν υπάρχει έλλειψη αντίληψης των ενδεχόμενων επιπλοκών ή σωστού σχεδιασμού με βάση τις ανάγκες του ασθενούς, ένας χειρουργός μπορεί να προχωρήσει σε οδοντικό εμφύτευμα ακόμα και όταν ο ασθενής δεν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για μια τέτοια θεραπεία.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακατάλληλη τοποθέτηση του εμφυτεύματος και άσκηση πρόωρης πίεσης σε αυτό χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη λοιμώξεων, αποστημάτων ή νεκρώσεων στην περιοχή τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που απευθύνονται στην Κλινική μας για να διορθώσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, κυρίως μετά από τοποθέτηση εμφυτεύματος σε γειτονικές χώρες που διαφημίζουν «φθηνά» εμφυτεύματα. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για το Κόστος Εμφυτευμάτων Δοντιών και θα καταλάβετε γιατί συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός της θεραπείας είναι σημαντικός. Ο χειρουργός σας πρέπει να εντοπίσει προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα εμφύτευμα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε ανύψωση ιγμορείου ή οστικό μόσχευμα πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος για να διασφαλίσετε την επιτυχία.

Τα επιτυχημένα εμφυτεύματα συμβαίνουν όταν ενσωματώνονται με το οστό από όλες τις πλευρές. Εάν το οστό σας είναι λιγότερο πυκνό ή ανεπαρκές με οποιονδήποτε τρόπο, ο οδοντίατρος σας μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει επιπλέον βήματα για να εξασφαλίσει ότι το οστό θα έχει αρκετή ανάπτυξη γύρω από το εμφύτευμα.

Εάν το δόντι σας λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσατε να έχετε απώλεια όγκου των οστών. Ένας έμπειρος εμφυτευματολόγος μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα με μοσχεύματα οστών ή άλλη τεχνική. Κάποιες φορές, αυτό μπορεί να είναι μια επιπλέον απαραίτητη διαδικασία.

Προβλήματα ή επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση

Επιπλοκές εμφυτευμάτων μπορεί να συμβούν λίγο μετά τη διαδικασία ή και πολλά χρόνια αργότερα. Η πρώιμη αποτυχία του εμφυτεύματος εμφανίζεται εντός των πρώτων τριών έως τεσσάρων μηνών μετά την τοποθέτηση.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι θα αντιμετωπίσετε κάποιο βαθμό πόνου ή δυσφορίας μετά τη χειρουργική επέμβαση, τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε με απλά παυσίπονα. Ωστόσο, επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί μετά από πέντε έως επτά ημέρες.

Ενώ ο πόνος και το πρήξιμο είναι συνήθη φαινόμενα μετά τη χειρουργική επέμβαση, δώστε προσοχή σε επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, όπως:

Λοίμωξη στο σημείο εμφύτευσης​

Μια λοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο οδοντίατρος σας θα ακολουθήσει όλες τις άσηπτες και ατραυματικές τεχνικές, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες μόλυνσης κατά τη διαδικασία. Όμως, το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας λοίμωξης.

Μπορείτε να αναμένετε πρήξιμο, ήπιο πόνο ή δυσφορία για 1-4 ημέρες μετά τη διαδικασία. Μετά από αυτό το διάστημα, κάτι μπορεί να πήγε λάθος και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Τα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με λοιμώξεις και κακή επούλωση είναι αποτέλεσμα ασθενών που δεν ακολουθούν τις σωστές οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη αναπτύσσεται μετά το πέρας ενός μηνός από τη χειρουργική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα υποκείμενο νόσημα που δεν εντοπίστηκε πριν από τη διαδικασία προκάλεσε τη μόλυνση.

Εάν μια λοίμωξη ή κακή επούλωση γίνει αντιληπτή νωρίς, αντιμετωπίζεται ανάλογα και τα επόμενα στάδια μπορούν να συνεχιστούν με επιτυχία.

Κινητικότητα του εμφυτεύματος

Κινητικότητα του εμφυτεύματος μπορεί να συμβεί όταν ένα οδοντικό εμφύτευμα στερείται σταθερότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από άμεση αντικατάσταση των δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα πρέπει να είναι ακίνητα για μερικές εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης. Οποιαδήποτε κίνηση εμποδίζει αυτή τη διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα ασταθή εμφυτεύματα. Υπάρχουν τεχνικές όπου πάνω στα εμφυτεύματα στηρίζονται άμεσα προσθετικές εργασίες οι οποίες γίνονται όταν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι τεχνικές υψηλής εξειδίκευσης που απαιτούν έμπειρο χειρουργό εμφυτευμάτων και σχεδιασμό της προσθετικής εργασίας από εξειδικευμένο Προσθετολόγο.

Κατά τις πρώτες 2 – 12 εβδομάδες, το εμφύτευμα είναι ευάλωτο στο να μην αναπτυχθεί το οστό που το περιβάλλει. Αυτό είναι πολύ οδυνηρό και θα μπορούσατε να καταλήξετε πάλι πίσω στο χειρουργείο.

Ακολουθήστε τις διατροφικές συστάσεις του οδοντίατρου σας μετά τη διαδικασία.​

Συνήθως, ένα τεχνητό δόντι δεν προσκολλάται σε εμφύτευμα, παρά μόνο μετά το πέρας της οστεοενσωμάτωσης του, εξαιρουμένης της διαδικασίας εμφύτευσης All On 4. Αλλά μερικές φορές, ένας χειρουργός πραγματοποιεί άμεση αντικατάσταση δοντιών μετά την εμφύτευση. Αυτή η μέθοδος απαιτεί λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά μπορεί επίσης να ασκηθεί επιπλέον πίεση στο εμφύτευμα που δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί πλήρως στο οστό της γνάθου και να το οδηγήσει σε αποτυχία.

Αποτυχία και προβλήματα εμφυτεύματος μετά από χρόνια

Η χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να έχει άμεση επιτυχία, αλλά μετά από μερικά χρόνια μερικά χρόνια να υπάρξουν επιπλοκές. Ακολουθούν μερικές τέτοιου είδους επιπλοκές οδοντικού εμφυτεύματος:

 Μπορεί να προκληθεί βλάβη στο νεύρο ή στον ιστό όταν ένας χειρουργός τοποθετήσει ένα εμφύτευμα πολύ κοντά στο νεύρο. Σημάδια βλάβης περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα, τα χείλη, τα ούλα ή το πρόσωπο.

 Η απόρριψη ξένου σώματος είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα απορρίπτει ένα εμφύτευμα. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα τιτανίου τα οποία είναι αποδεδειγμένα βιοσυμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Διαβάστε στο σχετικό άρθρο μας Ποια Είναι Τα Καλύτερα Εμφυτεύματα. Τα σημάδια απόρριψης περιλαμβάνουν αυξημένο πόνο στη θέση του εμφυτεύματος, πρήξιμο, πυρετό και ρίγη.

 Ένα οδοντικό εμφύτευμα τοποθετημένο στην άνω γνάθο μπορεί να προεξέχει στην ρινική κοιλότητα.

Τραυματισμός στην περιοχή που περιβάλλει ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να χαλαρώσει το εμφύτευμα, με αποτέλεσμα την αποτυχία.

Η μη σωστή και απόλυτη εφαρμογή της προσθετικής εργασίας πάνω στο οδοντικό εμφύτευμα ή η ύπαρξη τάσεων σε μεγάλες προσθετικές εργασίες οδηγεί, με μαθηματική βεβαιότητα, στην μακροχρόνια αποτυχία των εμφυτευμάτων. Κάποιες φορές ακόμα και εάν τα τεχνικά σφάλματα ενός μη έμπειρου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού εμφυτευμάτων δεν προκαλέσουν άμεσα προβλήματα, η μη σωστή κατασκευή της προσθετικής εργασία οδηγεί, σε βάθος χρόνου, σε αποτυχία την αποκατάσταση με εμφυτεύματα.

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κινδύνου επιπλοκών και να μην αποτύχει το εμφύτευμα σας, συνεχίστε να ασκείτε καλή στοματική υγιεινή για να διατηρείτε υγιή το στόμα, τα εμφυτεύματα και τα ούλα σας. Να βουρτσίζετε και ξεπλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και να επισκέπτεστε σε τακτικά διαστήματα τον οδοντίατρο σας.

Τα σημάδια επερχόμενης αποτυχίας του οδοντικού εμφυτεύματος

Τα σημάδια μιας επιπλοκής που ενδεχομένως προμηνύουν αποτυχία οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν:

Μια κοινή λοίμωξη είναι η περιεμφυτευματίτιδα, η οποία είναι ένας τύπος ασθένειας ούλων (αντίστοιχος της περιοδοντίτιδας). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως απώλεια οστού ή αποτυχία του εμφυτεύματος.

Τα σημάδια μόλυνσης του οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία μάσησης.
 • Φλεγμονή των ούλων.
 • Υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων.
 • Αυξημένο οίδημα – πρήξιμο στην περιοχή εμφύτευσης που επιμένει.
 • Κακή γεύση / κακοσμία ήπιας μορφής.
 • Πύο ή αιμορραγία των ούλων της περιοχής εμφυτεύματος.
 • Χαλάρωση ή κινητικότητα της προσθετικής εργασία.
 • Σοβαρός πόνος ή δυσφορία που δεν ελέγχεται με τα απλά παυσίπονα.
 • Επίμονος πυρετός.
 • Κινητικότητα εμφυτεύματος.

Εάν διαπιστώσετε σημάδια μόλυνσης, καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Προληπτική φροντίδα​

Παρόλο που ορισμένες αστοχίες οδοντικών εμφυτευμάτων δεν μπορούν να προληφθούν, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο αποτυχίας:

 • Φροντίστε σωστά τα οδοντικά εμφυτεύματά σας. Βούρτσισμα και νήμα καθημερινά, καθώς και πλύση με στοματικό διάλυμα.
 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Αν δεν μπορείτε να το σταματήστε, τουλάχιστον ελαττώστε το.
 • Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου για να έχετε ισχυρά οστά. Να πάρετε ένα συμπλήρωμα ή να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γάλα, γιαούρτι, μπρόκολο, πορτοκάλια και τυρί.
 • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας σχετικά με έναν ειδικό για τη θεραπεία του βρυγμού, σε περίπτωση που υποφέρετε από τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.

Αποφύγετε τις διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια, για παράδειγμα τρώγοντας πάγο ή καραμέλα ή ζαχαρώδεις τροφές.

Η καλή προετοιμασία είναι η καλύτερη πρόληψη

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά μπορούν να αποτύχουν για διάφορους λόγους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την πιθανότητα αποτυχίας. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση θεραπείας για προβλήματα ούλων ή οστών πριν από τη χειρουργική επέμβαση, επιλογή έμπειρου χειρουργού με την κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς και φροντίδα για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα εμφυτεύματα σας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα οδοντικά εμφυτεύματα σας, χρειάζεστε έναν έμπειρο οδοντίατρο που θα μπορέσει να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα και το αίτιο που προκάλεσε την επιπλοκή και να γνωρίζει ανάλογα με την περίπτωση του προβλήματος ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Στην Advanced Implant Clinics οι εξειδικευμένοι στην εμφυτευματολογία και στην προσθετική οδοντίατροι μας θα σας παράσχουν την υψηλής ποιότητας φροντίδα που απαιτείται για να διορθώσετε το όποιο πρόβλημα έχετε. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να σας προσφέρουμε την οδοντιατρική φροντίδα που σας αξίζει.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Contact Form--EL
Επικοινωνήστε μαζί μας